Chiar dacă ar vrea să uite de anii pandemiei, copiii și părinții încă se confruntă cu efectele izolării.
În Bihor tot mai mulți preșcolari și elevi din clasele primare au probleme de pronunție, pentru că în anii în care ar fi trebuit să-și dezvolte abilitățile de vorbire au fost înconjurați doar de părinți și de tablete și n-au reușit să învețe cum să vorbească corect. Județul are o rețea de logopezi plătiți de stat care, chiar dacă sunt prea puțini pentru a ajunge în toate școlile și grădinițele din județ, oferă ajutor, gratuit, oricărui copil.
„Drăgălășenia” trebuie corectată
Aparent banale, greșelile de pronunție ale copiilor nu trebuie ignorate. „De la vârsta de 5 ani copilul trebuie să vorbească corect”, spune Csilla Simo-Ritter (foto), logoped cu peste 20 de ani de experiență, coordonatoarea Centrului Logopedic Interșcolar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Bihor, instituție ce oferă gratuit diferite terapii elevilor din județ.
…
Învățare prin joacă
În terapie, logopezii folosesc diverse jocuri menite să-i ajute pe copii să vorbească corect. De asemenea, îi pun în fața unei oglinzi, ca să își vadă mimica feței atunci când imită pronunția corectă. „O ședință cu copiii de grădiniță este de 30 de minute, iar cu cei de clase primare 45”, spune Antonia Avram (foto), logopeda de la sediul CJRAE. Micuții sunt grupați câte 3-4, în funcție de vârstă și de problemele de pronunție pe care le au.
Părinții interesați de terapia logopedică pot face programări la numărul de telefon 0359-462.782.
Dar apoi nu trebuie doar să ducă micuții la instituția aflată pe strada George Barițiu 9A, ci și să exerseze cu ei acasă. Cu vorba dulce, care mult aduce…
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Sursa: https://www.ebihoreanul.ro