Un festin culinar în inima Bihorului
În acest weekend, parcul Muzeului Țării Crișurilor a devenit gazda unei sărbători culinare, unde bucatele tradiționale din Bihor, realizate după rețete străvechi, au fost vedetele. Evenimentul, numit „Gusturi și tradiții de Bihor”, a avut ca scop promovarea mâncărurilor și meșteșugurilor specifice județului nostru, într-o atmosferă plină de arome și culori.
„Bruschete” românești și alte delicii
Printre vedetele zilei s-au numărat bucatele de la standul unui restaurant din Salonta, Grădina de vară. Acolo, sarmalele, tocană de unghii de porc și pită picurată, presărată cu brânză de burduf, au făcut deliciul vizitatorilor. Ionuț Suciu, de la Grădina de vară, a mărturisit că rețetele folosite sunt cele păstrate și folosite în restaurant, contribuind astfel la păstrarea tradițiilor culinare locale.
Plăcinte de Briheni și alte bunătăți
La un alt stand, vizitatorii au avut ocazia să descopere plăcinta de Briheni, pregătită după rețeta străbunilor, în formă de plic, făcută la cuptor, dar și plăcinta rulată, numită „întorsură”. Simona Jidoi, președinta Asociației Valea Briheniului, a explicat că rețetele folosite sunt cele luate de la bunici și mame, păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație.
Un târg plin de delicii
Pe lângă mâncăruri, vizitatorii evenimentului au avut ocazia să deguste și numeroase băuturi, în frunte cu pălinca de Bihor, dar și o varietate de vinuri de la crame locale. De asemenea, au fost disponibile și tot soiul de dulcețuri, struguri, miere de albine, sucuri presate la rece, precum și produse artizanale din lemn și nu numai.
Un eveniment pentru toate gusturile
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor împreună cu Agenția de Management al Destinației Bihor (AMD Bihor), cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea și Visit Oradea și în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Teatrul de Stat Regina Maria și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.
Sursa: ebihoreanul.ro