Uleiul uzat din gospodăriile românești: o problemă și o soluție
În contextul în care românii sunt printre cei mai mari producători de ulei uzat din Europa, datorită obiceiului de a găti acasă, gestionarea acestui deșeu a devenit o problemă majoră. Deversarea uleiului în rețeaua de canalizare sau aruncarea acestuia pe sol nu sunt soluții viabile, având în vedere impactul negativ asupra mediului și costurile ridicate de decontaminare a apelor și degradarea solului.
Ordonanța de Urgență 92/2021 și obligațiile primăriilor
Ordonanța de Urgență 92/2021 privind regimul deșeurilor impune primăriilor obligația de a amenaja containere pentru colectarea separată a uleiurilor uzate. În acest sens, Primăria Oradea a încheiat recent un protocol de colaborare cu Respiră Verde SRL, o firmă specializată în colectarea uleiului uzat.
Colectarea uleiului uzat în Oradea
Începând cu luna noiembrie, firma Respiră Verde SRL va colecta uleiul uzat direct de la orădeni. Vor fi amplasate în Oradea pubele de 240 litri, de culoare portocalie, care vor fi dotate cu o fantă prin care cetățenii vor putea introduce flacoane de cel mult 2 litri cu ulei uzat. Flacoanele vor fi strânse apoi de angajații Respiră Verde, care se vor ocupa și de reciclarea acestora.
Transformarea uleiului uzat în bio-combustibil
Uleiul uzat colectat va fi transformat în biodiesel, un combustibil sintetic, în fabrici specializate din Austria și Ungaria. În viitor, acest proces ar putea avea loc chiar în România, având în vedere că OMV Petrom, care a cumpărat 50% din firma Respiră Verde, plănuiește să deschidă o fabrică de bio-combustibil pentru aviație în județul Prahova.
Prin urmare, într-un viitor nu prea îndepărtat, orădenii ar putea călători cu avioane alimentate cu bio-combustibil produs din uleiul lor uzat de acasă. O perspectivă care subliniază importanța colectării și reciclării responsabile a uleiului uzat.
Sursa: ebihoreanul.ro
Un comentariu
Pingback: Oradea va avea 100 de pubele pentru ulei uzat. - Oradeanul 24