Fenomen bizar pe Valea Borod, din județul Bihor
Fenomen bizar pe Valea Borod, din județul Bihor, care a căpătat o culoare roșiatică intensă, ceea ce i-a determinat pe angajații ABA Crișuri să ancheteze, joi, o posibilă poluare. Din primele informații, pare că pârâul a fost înroșit de prăbușirea unei galerii miniere, care la rândul ei ar fi putut fi cauzată de cutremurul care a avut loc duminică dimineață în Bihor, cu epicentrul chiar în zona Borod.
Probele de apă prelevate confirmă bănuiala
Potrivit unui comunicat transmis de Apele Române, angajații formației de lucru din Aleșd au mers la fața locului joi dimineață și au prelevat mai multe probe de apă, ale căror rezultate nu sunt încă disponibile. Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA Crișuri, Anca Mihociu, până acum, nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă pe cursul de apă. Bănuiala că apa a fost colorată în roșu de prăbușirea unei galerii de mină este susținută de faptul că în zonă există o exploatare minieră, nefuncțională de circa 50 de ani și care se intersectează cu Valea Borod.
Monitorizarea pentru stoparea fenomenului
Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate. Cutremurul care a avut loc duminică dimineață în Bihor a fost înregistrat de Institutul Național de Fizica Pământului la ora 8.13 și a avut o magnitudine mică, de 2,9. Epicentrul seismului a fost localizat în zona comunei Borod.