Jurnalista Lavinia Betea și-a lansat joi după-amiază la Oradea cea mai recentă carte, „Prințesele Roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist”.
Evenimentul găzduit de Muzeul Țării Crișurilor a adunat în Sala de Conferințe zeci de orădeni interesați să descopere volumul lansat anul acesta la Editura Corint.
În deschiderea evenimentului, directorul Muzeului, istoricul Gabriel Moisa (foto stânga), i-a mulțumit Laviniei Betea pentru prezență, evidențiind impactul său în domeniul cercetării istoriei comunismului românesc: „Doamna Lavinia Betea este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători ai istoriei comunismului românesc, îndrăznesc să spun cel mai bun biograf al lui Ceaușescu și nu numai”.
Profesorul Florin Ardelean (foto dreapta), de la catedra de Jurnalism a Universității din Oradea și fost coleg de studenție cu Lavinia Betea, a adus o analiză în detaliu a cărții, evidențiind o disonanță care marchează volumul.
„Pe de o parte avem ideea de dictatură, prințesele roșii aparțin spațiului de tip comunist, și apoi avem ideea de feminitate. Cele două idei sunt contradictorii din punct de vedere logic”.
„Noi, cei care am trăit în regimul comunist, nu am avut nimic clar legat de ceea ce se întâmpla la nivelul de vârf. Intenția mea n-a fost să scriu o carte despre Lica Gheorghiu, despre Zoia Ceaușescu – dimpotrivă, mi s-ar fi părut că sunt niște personaje despre care s-a scris prea mult -, în intenția mea a fost o istorie a feminismului comunist”, a afirmat Lavinia Betea.
„În Contin. . . Sursa: https://www.ebihoreanul.ro