Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8% faţă de anul anterior.
Trendul evoluţiei sectorului imobiliar orădean este descendent deja de cinci ani consecutivi. Scădere pe linie „În comparaţie cu anul 2023, numărul certificatelor de urbanism a scăzut cu 5,6%, cel al autorizaţiilor de construire cu 8,8%, iar numărul autorizaţiilor de desfiinţare cu 6%”, a declarat miercuri, arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, în cadrul unei conferinţe de presă privind activitatea direcţiei pe care o coordonează în anul 2023.
O perioadă de aşezare
Reprezentanţii municipalităţii orădene pun trendul descendent al documentaţiilor elaborate pentru sectorul construcţiilor pe seama degradării condiţiilor economice din ultimii ani. „Există o stagnare în contextul măsurilor economice la nivel global şi la nivel de ţară. În acest context, oamenii şi-au prioritizat investiţiile. În perioada 2018 – 2020 am asistat la o creştere spectaculoasă a investiţiilor, iar acum este o perioadă de aşezare”, a explicat arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş.
Se redimensionează construcţiile…
În ciuda trendului descendent al construcţiilor, reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că Oradea este în continuare un oraş atractiv pentru dezvoltările imobiliare. „Oamenii sunt, în continuare, interesaţi să construiască. O primă categorie o constituie cetăţenii Bihorului care vor să îşi construiască o casă în Oradea, iar apoi sunt investitori din judeţele limitrofe sau din zona Bucureştiului care vor să ridice construcţii în Oradea”, a rezumat arhitectul şef al Oradiei realitatea din actele procesate.