Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar: Schimbări Majore în Anul Școlar Următor
În cadrul sistemului de învățământ preuniversitar din România, anul școlar următor va aduce o serie de modificări semnificative. Acestea au fost recent publicate în Monitorul Oficial, sub forma Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), care include prevederi noi aduse de Legea educației preuniversitare.
Interzicerea Meditațiilor Contra Cost
Una dintre cele mai notabile schimbări este interzicerea meditațiilor date de profesori propriilor elevi, contra cost. Conform articolului 39 al ROFUIP, „Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”.
Admiterea în Licee și Nota la Purtare
Începând cu anul școlar următor, liceele vor avea posibilitatea de a organiza propriul concurs de admitere pentru jumătate din locurile de la clasa a IX-a. În plus, elevii vor primi o notă la purtare la sfârșitul fiecărui modul. Școlile vor avea, de asemenea, obligația de a publica pe site-ul propriu autorizațiile de securitate la incendiu și sanitare. În cazul în care nu dețin aceste autorizații, vor trebui să anunțe acest lucru.
Programul Secretariatului și Cursurile de Educație Parentală
Regulamentul mai prevede că școlile vor trebui să aibă program la secretariat cel puțin două zile pe săptămână, între orele 8-9 și 16-18, și vor trebui să țină cursuri de educație parentală. În situații excepționale, școlile vor avea permisiunea de a suspenda cursurile cu prezență fizică. În plus, dacă derulează mai mult de trei proiecte europene, vor putea desemna un profesor coordonator pentru proiecte și vor avea posibilitatea de a stocheze documente în format digital.
Recomandări de Încadrare în Învățământul Superior
În privința elevilor, ROFUIP mai prevede că, la finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior pentru fiecare elev.
Sursa: ebihoreanul.ro