Primăria Oradea și investiția majoră în lărgirea străzilor din oraș
Primăria Oradea și-a propus să investească peste 62,2 milioane de lei în lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor, toate urmând să aibă la final parcări longitudinale doar pe o parte, trotuare și piste pentru bicicliști. Proiectul, pus în consultare publică de Agenția de Mediu, de unde municipalitatea așteaptă acum acordul de mediu, prevede că lucrările nu vor include și demolări de construcții, însă aproape 100 de arbori vor fi puși la pământ.
Conform documentației realizate de firma de proiectare Edildrum Construct SRL, lărgirea străzilor este necesară pentru că acestea sunt acum „într-o stare tehnică neconformă cu cerințele traficului local”, dar au și suprafața carosabilă degradată, la fel ca trotuarele ori stațiile de autobuz. Lărgirea se va face prin „încadrarea în limitele cadastrale existente”, adică fără demolări, ceea ce va face ca pe anumite tronsoane trotuarele să fie îngustate ori să nu existe spații verzi.
Zona afectată de lucrările propuse de Primăria Oradea
Lucrările vor presupune și lărgirea podului peste Peța, cel inaugurat abia în urmă cu șase ani, în 2018. Acum, el va fi modificat de la o lățime de 7 metri la 15, „astfel încât să se asigure câte două benzi pe sens plus bandă de viraj stânga dinspre centru spre strada Făgărașului”, potrivit documentației. Podul va avea și el trotuare pe ambele părți și pistă pentru bicicliști. Sensurile giratorii existente vor fi păstrate, dar se vor mări. În plus, va apărea o girație și la intersecția străzilor Ceyrat și Aleea Lavandei și una la intersecția Ceyrat cu Thurzó Sándor, care va înlocui pseudo-girația existentă, care este doar vopsită pe caldarâm.
Demolare și tăiere de arbori pentru implementarea proiectului
Documentul arată că pe raza șantierului sunt 429 de arbori, dintre care 88 vor fi tăiați, pentru că stau în calea lucrărilor. Proiectantul estimează lucrările la valoarea de 62,6 milioane lei, cu tot cu TVA, și consideră că vor fi necesare 18 luni pentru execuția lor. Recent, primarul Florin Birta a precizat pentru BIHOREANUL că finanțarea se va asigura din bugetul local.
Memoriul tehnic poate fi consultat timp de două săptămâni, pe site-ul APM Bihor sau la sediul instituției, ulterior urmând să se ia o decizie privind eliberarea acordului de mediu.
Citește aici proiectul lucrărilor: Sursa