Diabetul Zaharat: O Luptă Silențioasă cu Zahărul
Diabetul zaharat, o afecțiune medicală complexă și insidioasă, este caracterizat prin prezența persistentă a unui nivel ridicat de zahăr în sânge, cunoscut sub denumirea de hiperglicemie cronică. Această condiție este rezultatul unei rezistențe crescute a organismului la acțiunea insulinei, un hormon esențial produs de pancreas, care reglează nivelul de zahăr din sânge. În timp, pancreasul poate deveni incapabil să producă suficientă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale.
Diagnosticul Diabetului Zaharat
Diagnosticul diabetului zaharat se bazează pe rezultatele testelor de laborator, care măsoară nivelul de zahăr din sânge. O concentrație crescută a zahărului din sânge, adică o glicemie egală sau mai mare de 1,26 grame la litru (g/l), confirmată prin două teste efectuate dimineața pe stomacul gol, sau 2g/l sau mai mult la un test efectuat în orice moment al zilei, poate indica prezența diabetului.
Diabetul de Tip 2: O Boală Silențioasă
Diabetul de tip 2 este o boală care poate evolua o perioadă lungă de timp fără niciun fel de simptome. Poate fi descoperit prin controalele medicale de rutină, iar în cazurile mai avansate, prin anumite simptome specifice, cum ar fi: urinarea frecventă și abundentă, senzația de sete excesivă și, uneori, slăbirea în greutate. În stadiile avansate, diabetul poate fi diagnosticat prin complicațiile cronice care pot să survină.
Confruntarea cu Diabetul Zaharat
În ciuda faptului că diabetul zaharat este o boală incurabilă, poate fi controlat printr-un tratament corespunzător. Diagnosticul de diabet zaharat poate reprezenta un șoc pentru pacient, care poate fi tentat să se auto-culpabilizeze sau să considere boala ca o fatalitate. În acest context, rolul medicului de familie este crucial în abordarea strategiei de control și tratament al acestei boli. Pacientul trebuie să înțeleagă că viața lui se va schimba prin adoptarea unui nou stil de alimentație, urmarea strictă a tratamentului și cooperarea permanentă cu medicul.
Sursa: ebihoreanul.ro