Un val de suspiciuni în lumea fotbalului: Hildeberto Pereira în vizorul ANAD
Într-o lume în care performanța este adesea măsurată în secunde și milimetri, tentația de a călca linia etică a sportului curat este o realitate cu care se confruntă mulți sportivi. Recent, un astfel de caz a zguduit lumea fotbalului românesc, cu fotbalistul Hildeberto Jose Morgado Pereira, legitimat la AS FC Universitatea Cluj, în centrul atenției.
Acuzații grave: dopaj cu furosemid
Conform unui comunicat emis de Agenția Națională Anti-Doping (ANAD), Pereira a fost notificat cu privire la un rezultat analitic pozitiv pentru substanța interzisă furosemid, în urma unui test anti-doping efectuat în data de 6 septembrie 2024. Furosemidul este un diuretic și agent mascant interzis, inclus în secțiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și aprobată în România prin Ordinul Președintelui ANAD.
Consecințele potențiale: suspendare de până la patru ani
În cazul în care se va dovedi că Pereira a consumat această substanță cu bună știință, acesta riscă o suspendare de până la patru ani, conform articolului 86 alineatul (1) litera c) din Legea nr. 310/2021. Însă, dacă ANAD nu va putea dovedi intenția jucătorului de a încălca regulile antidoping, perioada de suspendare poate fi redusă la doi ani.
Un posibil scut: demonstrarea lipsei de intenție
Legea stipulează, la articolul 94 litera a), că în cazul substanțelor specifice, precum furosemidul, dacă sportivul reușește să demonstreze că utilizarea substanței nu a avut ca scop îmbunătățirea performanței sau obținerea unui avantaj competitiv, sancțiunea va fi o mustrare, fără perioadă de suspendare.
Un proces transparent și echitabil
ANAD își menține angajamentul ferm pentru asigurarea integrității în sport și respectarea unui sport curat și echitabil. În acest caz, vor fi respectate toate procedurile stabilite de legislația națională și de reglementările internaționale, iar sportivul are dreptul la toate măsurile de protecție prevăzute în aceste proceduri. Toate drepturile sportivului vor fi respectate pe parcursul întregului proces, iar informațiile vor fi gestionate cu confidențialitate și profesionalism, în conformitate cu legislația în vigoare.
Un apel la responsabilitate
ANAD subliniază importanța prevenției și educației anti-doping, desfășurând constant programe de informare și conștientizare pentru sportivi și personalul lor de suport, inclusiv în privința riscurilor asociate cu utilizarea substanțelor interzise. Agenția reiterează că orice încălcare a regulamentelor anti-doping poate avea consecințe grave asupra carierei sportivilor și a credibilității competițiilor sportive.
Sursa: Romania Libera