Guvernul României aprobă un nod rutier esențial, dar uitat
Într-o recentă ședință, Guvernul României a emis o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru un nod rutier în localitatea bihoreană Spinuș. Acest nod rutier este destinat să lege șoseaua națională DN 1P de viitoarea Autostradă Transilvania. În ciuda faptului că necesitatea acestui nod rutier a fost evidențiată încă din 2016 într-un studiu de prefezabilitate, acesta nu a fost inclus în documentația licitației din 2022, organizată de CNAIR, pentru construirea lotului Chiribiș – Biharia al autostrăzii.
Detalii despre investiția în nodul rutier
Hotărârea de Guvern aprobă indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Nod rutier A3 (km39+940) – DN 1P (Spinuș), județul Bihor. Această hotărâre, la propunerea CNAIR, dă acordul referitor la caracteristicile tehnice și în legătură cu fondurile necesare pentru amenajarea nodului rutier pe Autostrada Transilvania, în localitatea Spinuș, la intersecția cu DN 1P. Valoarea totală a investiției se ridică la 103,9 milioane lei, iar durata de realizare a investiției este de 12 luni. Nodul rutier va avea o lungime de 3,628 kilometri.
Finanțarea investiției
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. În ciuda faptului că necesitatea lucrării era cunoscută încă din 2016, când a fost realizat un studiu de prefezabilitate, acesta nu a fost inclus în proiectul lotului Chiribiș – Biharia al A3 nici în 2020, nici în 2022.
Omis din licitații, dar necesar
Este de menționat că, deși necesitatea nodului rutier de la Spinuș a fost stabilită încă din 2016, lucrarea nu a fost inclusă în proiectul lotului Chiribiș – Biharia al A3. Aceasta nu a fost inclusă nici în 2020, când o licitație pentru reluarea lucrărilor abandonate de compania americană Bechtel a fost câștigată de asocierea firmelor Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul orădean Selina), Vahostav (Slovacia) și Water Drillings (București), nici în 2022, când o nouă licitație organizată de CNAIR a fost câștigată de asocierea Precon Transilvania (controlată tot de Beneamin Rus, patronul grupului Selina) cu Citadina 98 (Galați).
Sursa: ebihoreanul.ro