Victorie definitivă pentru procurorul Cristian Ardelean în lupta cu DNA
Într-o luptă juridică care a durat ani de zile, procurorul Cristian Ardelean din Bihor a obținut o victorie definitivă. În centrul acestei bătălii se afla un ordin de revocare din 2019, emis de Direcția Națională Anticorupție (DNA). În urma unei decizii a Curții de Apel Cluj, care nu a fost contestată de DNA, ordinul a fost anulat, iar Ardelean trebuie reîncadrat în DNA Oradea. În plus, acesta va primi diferența dintre salariul încasat și cel pe care ar fi trebuit să-l primească în calitate de procuror anticorupție, pentru ultimii 5 ani.
Reintegrarea în DNA și compensații financiare
Sentința pronunțată în 29 aprilie a.c. de instanța din Cluj, rămasă definitivă prin nerecurare, a anulat ordinul de revocare a lui Ardelean, emis de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție. În plus, instanța a obligat șeful DNA să dispună reintegrarea lui Ardelean în funcția de procuror anticorupție în cadrul DNA – Serviciul teritorial Oradea. DNA a fost, de asemenea, obligată să-i plătească procurorului diferența dintre salariul încasat și cel pe care ar fi trebuit să îl primească în calitate de procuror DNA, începând cu data de 5 februarie 2019, „până la reintegrarea efectivă a reclamantului Ardelean Cristian Marius în funcția de procuror DNA – Serviciul Teritorial Oradea”.
Reacția procurorului Ardelean
Procurorul Ardelean a declarat că se bucură că s-a făcut dreptate, chiar și după 5 ani și jumătate. Acesta a subliniat că sentința reprezintă o dovadă clară că la DNA Oradea nu s-au comis „abuzuri” și că întreaga campanie declanșată împotriva echipei de la DNA Oradea, viza altceva: dezintegrarea instituției. Ardelean a menționat că a suferit multiple repercusiuni pe baza unei pseudo-înregistrări oculte din sediul DNA, care nu poate fi folosită ca probă într-un proces penal sau civil: de la dosare penale și disciplinare, la revocarea din funcție și discreditarea publică.
Contextul revocării
Revocarea lui Ardelean de la DNA Oradea a avut loc în 10 ianuarie 2019, printr-un ordin dat de șeful interimar al DNA, Călin Nistor. Acesta a invocat prejudiciul de imagine adus DNA de o înregistrare făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu. În înregistrări se poate auzi cum procurorii, între care și Ardelean, ar fi discutat să le facă dosare unor judecătoare din Oradea ca să le liniștească și „să intre frica în ele”.
Consecințele revocării
Ordinul de revocare a afectat și pe procurorul Ciprian Man, însă doar Cristian Ardelean a contestat decizia. Cei doi procurori au fost anchetați disciplinar de Inspecția Judiciară, dar și penal de către fosta Secție Specială, însă în cele din urmă au scăpat de dosare. Recent, Înalta Curte a admis o cerere și a dispus reluarea anchetei în cazul celor doi procurori acuzați de abuzuri.
Sursa: ebihoreanul.ro