Scandalul din Departamentul de Matematică al Universităţii din Oradea
În ultimele săptămâni, un scandal a izbucnit în Departamentul de Matematică al Universităţii din Oradea. Un post de profesor, scos la concurs, a atras doi candidaţi. Însă, unul dintre ei a fost descalificat din motive birocratice, lăsând astfel calea liberă pentru o colegă, Georgia Oros, considerată de alţi membri din departament mai slab pregătită.
Concurs cu dedicație
În această toamnă, Universitatea din Oradea a scos la concurs 21 de posturi didactice în 11 facultăţi, majoritatea fiind un prilej de avansare pentru actualii universitari. În mediul academic s-a încetăţenit obiceiul de a se organiza concursuri cu dedicaţie pentru un anume universitar, care îndeplineşte condiţiile de promovare. A fost surprinzător că unul dintre cele 21 de posturi, cel de profesor la Matematică, a fost dorit de doi candidaţi.
Competiția pentru postul de profesor
Se spune că postul a fost pregătit pentru Georgia Oros, o conferenţiară cu 19 ani vechime în Universitatea din Oradea. Însă, la concurs s-a mai înscris Lucian Coroianu, un matematician cu o reputaţie mai bună printre colegi, fără rude în departament și cu lucrări acceptate de reviste prestigioase. În mod surprinzător, Coroianu a fost descalificat înainte de concursul propriu-zis, din cauza unor probleme birocratice.
Standardele de promovare
În prezent, pentru a ajunge profesor, un matematician trebuie să aibă minimum 5 articole publicate în reviste indexate internaţional și citate de alţi universitari. Ministerul Educaţiei vrea să înăsprească standardele și să ignore articolele publicate în reviste care impun autorilor o taxă de publicare. Pentru Oros, asta ar fi o problemă, deoarece universitara are articole numai în asemenea publicaţii.
Controversele privind publicațiile
Revistele care impun taxe autorilor sunt contestate în multe universităţi din lume. Ele aparţin companiei MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), care publică articole open source, adică disponibile gratuit pentru orice cititor. Însă, oamenii de ştiinţă spun că relevanţa lor este asigurată doar de disponibilitatea lor, nu de calitatea studiilor.
Rezultatul concursului
La limită, cu două voturi din comisie împotrivă și trei pentru, Oros a promovat concursul. Însă, această victorie a stârnit nemulțumiri în rândul colegilor, care consideră că în mediul universitar primează cantitatea, nu calitatea cercetării științifice.
Sursa: ebihoreanul.ro