Contabilii și antreprenorii din Bihor se revoltă împotriva haosului legislativ
Contabilii și antreprenorii din Bihor, nemulțumiți de măsurile fiscale și legislative impuse de Guvern, au decis să se alăture demersului național intitulat „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate”. Protestul, organizat în fața Prefecturii, urmează să continue cu un marș prin centrul orașului, în semn de nemulțumire față de abuzurile fiscale și legislative care îngreunează activitatea firmelor și a contabililor.
Patronatul Antreprenorilor Contabili din România inițiază protestul
La nivel național, protestul a fost inițiat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, care avertizează că abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din țară. În ultimele luni, modificările legislative au apărut în medie la fiecare două zile lucrătoare, ceea ce face imposibilă adaptarea permanentă a afacerilor sau bugetelor personale la un astfel de ritm haotic.
Instabilitatea fiscală sufocă dezvoltarea și inovația
Patronatul Antreprenorilor Contabili din România subliniază că instabilitatea fiscală „nu face decât să sufoce dezvoltarea și inovația”, afectând economia țării. În plus, fiecare companie este tratată ca un potențial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituții cu atribuții de control, fără a oferi îndrumare și consiliere adecvată.
Protest în Oradea și marș prin centrul orașului
În Oradea, protestatarii se vor întâlni în fața Prefecturii județului Bihor, urmând să pornească într-un marș pe un traseu aprobat de autorități. Contabilii din Oradea și din Bihor sunt nemulțumiți de haosul fiscal creat de legislația adoptată pe repede-înainte, sub stindardul digitalizării administrației fiscale. Ei acuză că administrația fiscală declară digitalizare, dar practică sporirea birocrației.
Contabilii cer eliminarea e-TVA
Contabilii din Oradea și din Bihor au formulat o serie de 10 măsuri pe care le vor adoptate „urgent”, printre care eliminarea e-TVA, eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura, eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code, revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023, predictibilitate, respectarea dialogului social și a transparenței decizionale, eliminarea declarațiilor redundante, modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF, compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale și norme clare pentru RO-e-Transport.
Sursa: ebihoreanul.ro