Oradea, gazda unui spectacol floral de excepție
Centrul istoric al Oradiei va fi învăluit într-un caleidoscop de culori miercuri dimineața, odată cu sosirea unor care alegorice din cadrul renumitului Carnaval al Florilor din Debrețin. Acest eveniment, care face parte din Zilele Culturii Maghiare, va aduce în Piața Unirii patru dintre cele 12 care alegorice care au defilat cu mândrie în orașul maghiar. Acestea vor fi expuse între orele 10 și 19, oferind orădenilor și turiștilor o oportunitate rară de a admira aranjamente florale de o frumusețe rară.
Reprezentanții Oradiei la Carnavalul Florilor din Debrețin
Oradea a fost reprezentată la parada tradițională din Debrețin de doi oficiali de rang înalt: viceprimărița Antonia Nica și Zatykó Gyula, consilier al primarului Florin Birta. În cadrul evenimentului, au fost prezentate și 23 de grupuri artistice, inclusiv trupe de dansatori, acrobați și majorete din diverse țări, printre care Franța, Italia, Portugalia și Senegal.
Simboluri și tradiții în cadrul paradei
Parada din Debrețin a fost deschisă de un car care simbolizează Coroana Sfântului Ștefan și stema Ungariei, urmat de alte care spectaculoase, inclusiv unul comun al orașelor Oradea și Debrețin, decorat cu un nufăr și cu libelule, toate realizate din mii de flori. Carnavalul Florilor din orașul de peste graniță este un eveniment cu tradiție, care atrage mii de spectatori și include, pe lângă paradă, o serie de manifestări culturale, artistice și sportive.
Itinerariul carelor alegorice
După ce vor poposi la Oradea, cele patru care alegorice vor trece o zi mai târziu, joi, prin Biharia, Roșiori, Diosig, Ciocaia, Săcuieni, Cherechiu, Otomani, Tarcea, Curtuișeni, Valea lui Mihai și Șimian, după care se vor întoarce în Ungaria.
Zilele Culturii Maghiare în Oradea
Ediția din 2024 a Zilelor Culturii Maghiare are loc în perioada 20-21 august în Oradea și include o varietate de activități culturale și artistice. Printre acestea se numără spectacole de dans susținute de ansambluri renumite din Oradea, Berettyóújfalu, Debrețin și Budapesta, un târg de produse agricole și de artizanat, un spectacol de teatru, o ceremonie de sfințire a pâinii, dar și defilarea carelor alegorice.
Sursa: ebihoreanul.ro