Nayib Bukele: Dictatorul salvadorian cu stil
Atunci când Nayib Bukele, actualul președinte al El Salvadorului, a afirmat cu nesimțire că este „cel mai tare dictator din lume”, lumea a rămas cu ochii pe prima jumătate a propoziției și a ignorat a doua. Probabil toți au fost distrași de bărbia lui perfect aranjată, ochelarii de soare de mii de dolari și excesul de încredere pe care îl emană pe rețelele sociale. Dar ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că un alt stat din America Latină se apropie cu pași repezi de dictatură.
Alegeri sau farse?
Pe 4 februarie, El Salvadorul organizează alegeri. În mod normal, Bukele nu ar avea voie să candideze pentru un al doilea mandat. Însă, asemenea lui Putin, se încăpățânează să ocolească limitele de termen. Și, de parcă asta nu era suficient, victoria lui este deja garantată. Asta înseamnă că va aduce o bună perioadă de „lumină” unei țări care era terorizată de bande criminale. Dar oare acesta este adevăratul preț al siguranței?
Un dictator popular
Bukele este unul dintre cei mai populari lideri din lume. Și nu doar popular, ci și imitat. Un exemplu grăitor este violența bandelor, o problemă care a luat amploare în America Latină, alimentată în mare parte de traficul de droguri. În unele țări, bandele pot sfida autoritatea statului, corupând oficialii, victimizând cetățenii și paralizând economia legitimă. În astfel de situații, liderii sunt puși în situația de a alege între respectarea libertăților civile și protejarea publicului. Bukele a arătat ce se poate face dacă alegi a doua variantă.
Un dictator cu metode controversate
Confruntat cu o criză de securitate când a preluat funcția în 2019, Bukele a permis poliției să rețină pe oricine bănuiesc (sau pretind că bănuiesc) de legături cu bandele. Rezultatul? Aproape 74.000 de persoane – echivalentul a 8% din populația masculină tânără – au fost arestate. Aproape niciuna nu a avut parte de procese corecte. Dar, într-un fel, tactica sa a funcționat. Rata omorurilor a scăzut de la 51 la 100.000 de persoane la trei, o îmbunătățire considerabilă. Oamenii de rând, care în trecut erau prea speriați să depună mărturie împotriva bandelor, acum nu mai trebuie să o facă: orice gangster care merge pe o stradă cerând bani de protecție poate fi arestat pe baza unui apel anonim.
Dar la ce preț?
Viața normală s-a întors în cartierele găurite de gloanțe, notează The Economist. Dar la ce preț? Numeroși salvadorieni nevinovați au fost închiși, devastând emoțional și financiar familiile lor. Cei mai mulți rămân închiși în închisori sumbre și suprapopulate. Președintele Bukele plănuiește în cele din urmă să țină „procese colective”, cu sute de suspecți într-o singură audiere și cu o șansă minimă pentru vreunul dintre ei să-și prezinte o apărare coerentă.
Un dictator cu planuri mari
Bukele a profitat de cruciada sa pentru ordinea publică și și-a consolidat puterea, evoluând spre un regim autoritar. A folosit soldații pentru a intimida parlamentarii și a curmărit complet sistemul judiciar. A impus o stare de urgență „temporară”, care continuă să fie prelungită. Jurnaliștii se confruntă cu închisoarea dacă raportează despre crackdown-ul gangsterilor într-un mod care „creează panică”. Regulile electorale au fost ajustate pentru a oferi partidului de guvernământ un avantaj. Puterile pe care le-a adunat președintele Bukele sunt suficiente pentru a îngenunchea presa, justiția și opozanții săi. Dacă va fi reales, fără îndoială că va continua să demonteze mecanismele de control și echilibru. Dacă, într-o zi, salvadorienii se plictisesc de el, s-ar putea să le fie greu să-l înlăture. Și el are doar 42 de ani.
Sursa: Puterea.ro