Ștafeta veteranilor Invictus: Un marș al eroilor
Într-o lume în care eroii sunt adesea uitați, Ștafeta veteranilor Invictus aduce în prim-plan povestea eroilor militari români. Ajunsă la a XI-a ediție, această ștafetă a ajuns în Piața Unirii din Oradea, după ce participanții au parcurs 120 de kilometri de la Arad. În centrul orașului, alergătorii și cicliștii au fost întâmpinați cu aplauze de către oficialități, militari și alți orădeni prezenți.
Un efort național pentru a onora eroii
Ștafeta veteranilor Invictus nu este doar un eveniment izolat, ci face parte dintr-un efort mai amplu. Participanții străbat toate județele țării, purtând în alergare una dintre cele trei ștafete simbolice, reprezentate de culorile drapelului românesc: albastru, galben și roșu. Aceste trasee acoperă împreună peste 3.500 de kilometri de alergare și ciclism, implicând mii de voluntari.
Unirea forțelor pentru a marca Ziua Armatei Române
Toți participanții se vor reuni la Carei, pe 25 octombrie, pentru a marca Ziua Armatei Române și a onora momentul eliberării ultimului teritoriu românesc în 1944. În acest context, Ștafeta albastră, purtată de echipa de la Arad, a fost preluată în Piața Unirii de comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Vasile Gabriel Simion.
Un schimb simbolic de distincții
Ceremonia din Oradea a inclus și un schimb simbolic de distincții între garnizoanele din Arad și Oradea. Locotenent-colonelul Vasile Gabriel Simion a oferit o plachetă onorifică garnizoanei din Arad, iar aceasta a răspuns cu moneda Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, una dintre cele mai longevive unități militare din România.
Un mesaj pentru generațiile viitoare
Printre cei care au alergat în această etapă s-a numărat și Florin Vuță, un veteran al frontului din Irak, care participă la ștafeta Invictus pentru a cincea oară. Vuță, care s-a ales cu un handicap locomotor în 2004, când se afla pe frontul de luptă din Irak, a parcurs traseul folosind o bicicletă specială, acționată manual. „Sunt aici pentru camarazii mei răniți și pentru a promova valorile sportului”, a spus el.
Ștafeta continuă
Ștafeta de la Oradea la Carei este purtată pentru a șaptea oară de Levente Polgar, un ultramaratonist cunoscut, care are amputată mâna dreaptă în urma unui accident petrecut în copilărie. El a terminat anul acesta în septembrie, pentru a doua oară, una dintre cele mai dure competiții din lume: TOR330 – Tor des Geants 2024. „Nu duc această ștafetă în numele meu, ci în numele tuturor celor care au sperat și au crezut în acest proiect. O duc în numele celor care cred în acești oameni frumoși, care pentru mine sunt familia de suflet. Ei sunt reperele morale pentru care spunem acel îndemn «Go Invictus!», iar «invictus» se traduce prin «de neînvins»”, a mărturisit sportivul.
Sursa: ebihoreanul.ro