Când vine vremea bună?
Cât va ţine canicula? Când va ploua şi ce fenomene extreme ne aşteaptă? Sunt întrebări pe care bihorenii şi le pun adesea, dar nu tot timpul găsesc răspunsuri pe care se pot baza, deşi numărul aplicaţiilor care prevestesc vremea a explodat.
„Vremea este schimbătoare”
Deşi s-a mutat la Salonta, unde lucrează într-o multinaţională, Roberto are în continuare la casa părinţilor din Tulca o staţie meteo, mai performantă decât cea din adolescenţă şi care colectează date precum presiunea atmosferică, viteza vântului, umiditatea, razele ultraviolete, temperatura ori numărul de fulgere. Îl ajută să facă prognoze pentru 2-3 zile. „O prognoză este sigură pentru cel mult 48 de ore. Ce depăşeşte acest interval are o acurateţe de 60%”, subliniază el. De ce ne putem baza doar pe prognozele de scurtă durată? „Primăvara, vara şi toamna, condiţiile se schimbă foarte mult de la o oră la alta. Apar vânturi de forfecare şi sisteme convective, care se formează pe o rază de cel mult 90 de kilometri şi aduc furtuni”, explică Roberto.
Vom mai avea fenomene extreme
Roberto spune că, de-acum înainte, bihorenii ar trebui să se aştepte să fie martorii mai multor fenomene extreme. „Perioada 15 aprilie – 15 iunie este una foarte instabilă, pentru că se schimbă curenţii de aer, în tranziţia de la primăvară la vară. Sus, unde se formează norii, temperaturile sunt scăzute, iar la nivelul solului avem temperaturi ridicate, iar aceste diferenţe provoacă fenomene puternice”, explică meteorologul.