Europa, fragmentată în „triburi de criză”
Noul studiu al politologilor Ivan Krastev și Mark Leonard scoate la iveală că populația electorală din Europa este fragmentată în cinci „triburi de criză” înaintea alegerilor de anul 2024 pentru Parlamentul European. Alegerile vor fi disputate pe baza anxietăților alegătorilor cu privire la schimbările climatice, frământările economice globale, imigrație, pandemie și războiul Rusiei din Ucraina.
Identificarea „triburilor de criză”
Studiul, care se bazează pe sondajele de opinie realizate de Datapraxis, YouGov și Norstat în unsprezece țări europene, definește cinci „triburi de criză” în rândul populației cu drept de vot din Europa. Autorii sunt de părere că viitoarele campanii electorale ar putea reprezenta o confruntare între două „rebeliuni împotriva extincției” – schimbările climatice și imigrația – cei din primul „trib” temându-se de dispariția vieții umane, iar cei din al doilea trib temându-se de dispariția națiunii lor și a identității lor culturale.
Preocupările alegătorilor diferă în funcție de țară
Autorii observă că aceste grupuri de alegători nu se limitează la o singură națiune și nici nu sunt distribuite în mod uniform în Europa. De exemplu, în Germania, imigrația este principala preocupare pentru alegători, în timp ce în Franța și Danemarca schimbările climatice reprezintă cea mai importantă problemă. În Italia și Portugalia, frământările economice globale domină toate celelalte preocupări.
Schimbările climatice și imigrația: principalele aspecte mobilizatoare
Schimbările climatice și imigrația vor fi principalii factori de mobilizare pentru europeni. Schimbările climatice au fost identificate ca fiind cea mai transformatoare criză de către o pluralitate de respondenți din Franța și Elveția, iar în Danemarca s-au situat la egalitate în primele două răspunsuri. În același timp, imigrația a fost răspunsul dominant din Germania.
Implicații pentru viitoarele alegeri
Aceste două „triburi” vor juca un rol important în alegerile din acest an. Krastev și Leonard fac referire la recentele alegeri din Țările de Jos, acolo unde partidele anti-imigrație au ieșit pe primul loc, iar alianța de stânga pro-climă a ieșit pe locul al doilea. Ei cred că vom asista la o confruntare între două „rebeliuni împotriva extincției” în campaniile politice din 2024.
Sursa: Romania Libera