Primăria Oradea vrea să amenajeze un drum de legătură de 3,5 kilometri între strada Ogorului şi Calea Clujului
Consiliul Local a aprobat joi studiul de fezabilitate al viitoarei căi de acces, cu două benzi de circulaţie şi pod peste Peţa, care va asigura legătura între şoseaua de centură a oraşului, în zona viitorului drum de legătură cu comuna Sânmartin, şi malul Crişului Repede, în vecinătatea podului CFR de lângă zona Silvaş. După cum anunța BIHOREANUL încă de anul trecut, drumul va porni din strada Ogorului, pe traseul format din străzile Iancu de Hunedoara, Depozitului, Războieni și Căii Ferate pentru a atinge în final Calea Clujului. Acesta va intersecta străzi precum Țiglarilor, Tăbăcarilor și Timotei Cipariu pe care va avea ramificații (foto jos).
Noi exproprieri în Oradea
În cadrul documentaţiei a fost aprobat şi coridorul de expropriere necesar pentru execuţia lucrărilor, întins pe o suprafaţă de 47.000 metri pătraţi. Dintre aceștia, circa 15.000 metri pătraţi de teren se află în proprietatea unor proprietari privaţi. Investiția este estimată la 53,5 milioane lei, iar studiul de fezabilitate al acesteia a fost aprobat cu votul consilierilor locali liberali. Reprezentanţii UDMR şi PSD s-au opus. Consilierii locali ai opoziţiei nu s-au lăsat impresionaţi de intervenţia primarului Florin Birta, care a promis că nicio casă nu va fi demolată pentru amenajarea noii căi de acces. „Drumul va trece printr-o zonă în care se află acum vechiul drum şi printr-o zonă în care nu există acum căi de acces. Pentru realizarea acestuia vor fi achiziţionate sau expropriate anumite terenuri, dar nu vor fi afectate case”, a promis primarul Florin Birta.
Se pregătesc lucrările
Noua cale de legătură va avea o lungime de 3,5 kilometri, iar pentru realizarea acesteia municipalitatea va reabilita 2,1 kilometri de drum existent şi va amenaja 1,4 kilometri de stradă nouă. Drumul, cu câte o bandă pe sens, dotat cu trotuare şi o pistă pentru biciclete, va traversa pârâul Peţa în zona străzii cu acelaşi nume pe un pod cu o lungime de 16 metri. Odată aprobat studiul de fezabilitate al investiţiei, municipalitatea va face demersuri pentru a intra în posesia întregului amplasament al drumului şi va scoate la licitaţie execuţia acestuia. „După ce vom avea votul dumneavoastră, colegii de la Direcţia Tehnică vor scoate la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie a viitorului drum. În cursul anului viitor ar trebui să începem lucrările”, a spus primarul Florin Birta. Potrivit documentaţiei aprobate, termenul de realizare a lucrărilor va fi de 22 de luni.