Oradea: Orașul în căutarea grădinarilor
Primăria Oradea a declanșat o serie de licitații, în căutarea de companii dispuse să îngrijească spațiile verzi ale orașului. Acestea includ atât parcuri istorice, cât și zone verzi recent înființate. Pentru aceste contracte de trei ani, municipalitatea a alocat un buget de 40 milioane de lei. Cu toate acestea, găsirea muncitorilor dispuși să se ocupe de întreținerea acestor zone verzi pare a fi o provocare.
Verdele orașului la licitație
Coridoarele verzi înființate în ultimii ani, grădinile recent reamenajate și parcurile mari din centrul Oradiei sunt scoase la licitație de Primărie. Prin mai multe licitații lansate în ultimele luni, municipalitatea caută firme dispuse să asigure întreținerea și curățenia zonelor verzi pentru o perioadă de trei ani de la semnarea contractului. Unele dintre proceduri s-au încheiat recent, iar Primăria urmează să semneze contractele.
Responsabilități și obligații
Companiile câștigătoare vor avea responsabilitatea de a asigura curățenia zonei, inclusiv a mobilierului urban și a zidurilor de sprijin, să întrețină spațiile verzi prin cositul gazonului, plivitul buruienilor, udarea gazonului, a arborilor, arbuștilor și plantelor perene, toaletarea copacilor, dar și să administreze tratamentele fitosanitare și îngrășămintele necesare. În plus, vor trebui să refacă zonele deteriorate de gazon, să planteze noi arbori sau flori, dar și să înființeze pajiști urbane, un concept nou pe care Primăria îl preferă în Oradea, fiind mult mai prietenos cu mediul înconjurător și adesea mai aspectuos decât banalele zone înierbate.
Parcuri în așteptarea îngrijitorilor
Alte 9 parcuri din Oradea își așteaptă încă îngrijitorii. Pentru a doua oară, Primăria a scos la licitație Parcul Onisifor Ghibu, de lângă școala cu același nume, parcul din zona Pieței Ghioceilor și piațeta Magnoliei, nedorite de nicio firmă la prima strigare. Pentru toate trei, în următorii trei ani, municipalitatea este dispusă să plătească maximum 1,9 milioane lei, bani care să acopere întreținerea zonelor verzi și a locurilor de joacă, curățenia pe întreaga suprafață și plantarea de arbori, arbuști și flori.
Strategie pentru fondul arboricol urban
Pe 30 august, Primăria a lansat și licitația așteptată pentru elaborarea unei strategii de conservare și dezvoltare a fondului arboricol urban. Firma care va câștiga acest contract – pentru care municipalitatea pune la bătaie 420.000 lei – va trebui să evalueze starea de sănătate a arborilor din oraș și să facă recomandări de management al lor, adică să îi spună Primăriei cum trebuie întreținuți. De asemenea, va trebui să recomande speciile potrivite de arbori pentru străzile Oradiei.
Sursa: ebihoreanul.ro