Decizia definitivă a Curții de Apel Oradea: Polițistul implicat în altercație rămâne destituit
Curtea de Apel Oradea a luat o decizie definitivă în cazul agentului rutier Ionuț Ilea, implicat într-o altercație violentă într-o spălătorie auto din Beiuș. În urma incidentului, care a avut loc în noaptea de 14 spre 15 septembrie 2021, agentul a fost concediat de către șeful Poliției Bihor. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel, subliniind că „pierderea atât de facilă a stăpânirii de sine de către un polițist, creează impresia unei instituții compusă din persoane pe care societatea nu se poate baza”.
Detalii despre incident
Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere. În imagini se observă că polițistul, însoțit de nașul său de cununie, Igor Plăcintă, răstoarnă masa peste un grup de tineri. În îmbrânceala care a urmat, Ilea s-a luat la bătaie cu un tânăr, Mădălin Popa. În momentul în care Popa a sunat la 112 pentru a reclama scandalul, Plăcintă l-a lovit violent cu pumnul peste față. Popa a ajuns la spital cu traumatism cranio-cerebral și traumatism facial, escoriații la nivelul feței și amnezie retrogradă.
Consecințele incidentului
Imediat după incident, agentul Ionuț Ilea a fost sancționat cu amendă de 2.000 lei, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Cazul a ajuns și în ancheta procurorilor, care au deschis un dosar penal. În urma cercetărilor, nașul polițistului, Igor Plăcintă, a fost trimis în judecată pentru loviri, însă Ionuț Ilea a scăpat cu cazierul curat. Acuzele față de el au fost clasate, definitiv, pe motiv că faptele sunt minore și nu se justifică „cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal”.
Sancțiunea disciplinară
Consiliul de disciplină al Poliției Bihor a sancționat polițistul pentru încălcarea prevederilor din Codului deontologic al polițistului, privind „comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției”. Sancțiunea cea mai grea, a destituirii, s-a produs în noiembrie 2021, printr-o dispoziție a șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, chestorul Alin Haniș. Ilea a contestat decizia, însă toate contestațiile i-au fost respinse.
Decizia instanței
În hotărârea pronunțată de Tribunal, menținută acum și de Curtea de Apel Oradea, instanța subliniază că polițiștii, la fel ca magistrații, au anumite limite și trebuie să respecte un cod de etică și deontologie. Faptele care i-au fost reproșate lui Ilea sunt considerate grave tocmai pentru că au fost comise de un polițist care ar trebui să le sancționeze. Acestea „sunt de natură a fractura încrederea cetățenilor că această instituție este capabilă să garanteze un climat social sigur, în care intervenția organelor de poliție reușește să detensioneze conflictele, iar nu să le întrețină sau chiar să le provoace sau să contribuie la provocarea acestora”.
Sursa: ebihoreanul.ro