Un nou ordin pentru gestionarea cazurilor de violență
În data de 27 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Ministrului Afacerilor Interne, care stabilește modul în care polițiștii trebuie să gestioneze cazurile de violență. Acest ordin a intrat în vigoare la data de 31 august 2024, marcând o nouă etapă în abordarea violenței în societatea noastră.
Procedura de gestionare a cazurilor de violență
Conform noii reglementări, ori de câte ori există o sesizare cu privire la un caz de violență, fie prin sistemul 112, fie direct la organul de poliție, polițistul este obligat să completeze un formular de risc. Acesta se bazează pe declarațiile victimei și ale agresorului și va determina dacă este necesar sau nu să se emită un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului.
Emiterea ordinului de protecție provizoriu
În cazul în care victima solicită emiterea unui ordin de protecție provizoriu și sunt îndeplinite condițiile legale, polițistul va emite pe loc acel ordin. Mai mult, ordinul poate fi emis chiar dacă victima nu solicită expres acest lucru, în cazul în care, de pildă, este în imposibilitate fizică sau psihică să facă o astfel de solicitare.
Procedura de reintegrare a victimei și a minorilor în locuință
Dacă se emite acel ordin de protecție provizoriu, polițistul va proceda la reintegrarea victimei și a minorilor în locuință și îl va informa pe agresor că poate solicita găzduirea la centrele pentru persoane fără adăpost, dacă nu are posibilitatea de a se muta în altă parte. În procedura de evacuare, agresorului i se va acorda doar timpul strict necesar pentru ca acesta să își poată lua documentele, bani, medicamente sau alte bunuri personale de strictă necesitate.
Extinderea aplicării dispozițiilor legale
Este de menționat că o asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Modificarea tipic românească
Modalitatea în care a fost făcută modificarea este, însă, una tipic românească. În concret, ministrul de interne a emis un ordin care are 20 de articole, dintre care primele 12 sunt copy-paste din ordinul anterior al ministrului muncii, astfel încât astăzi avem în vigoare două proceduri identice, prin două acte paralele, cu același conținut, astfel încât va fi interesant care reglementare sa va aplica în practică.
Sursa: ebihoreanul.ro