Peste 150 de persoane au asistat la prezentarea unui nou volum despre istoria comunismului în România
Peste 150 de persoane au asistat, miercuri seară, la prezentarea unui nou volum privind istoria comunismului în România, fiind, totodată, şi cea mai recentă carte scrisă de istoricul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea. Cartea a fost lansată în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor, în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Filmului Istoric.
Moderatorul evenimentului a fost profesorul şi istoricul Sorin Şipoş
Moderatorul evenimentului a fost profesorul şi istoricul Sorin Şipoş, care a subliniat că studierea filmului postbelic reprezintă o direcţie nouă de cercetare în istoriografia românească, inspirată fiind de ideile Şcolii Analelor, a istoriografiei franceze. Urarea de bun venit a fost adresată oaspeţilor evenimentului şi publicului de către Gabriel Moisa, acesta arătând că proiectul Zilelor Filmului Istoric a fost demarat în 2023 împreună cu George Banu.
Cumatru tarău: Moisa a muncit cinci ani la cartea sa
Autorul volumului, Gabriel Moisa, a vorbit despre „laboratorul istoricului” în munca de scriere a cărţii, care a durat cinci ani, ideea pornind de la teza sa de doctorat despre istoriografia românească din perioada ceauşistă. „Fiind născut în finalul anilor ’70, am crescut cu filmele acestea, inclusiv manualele şcolare erau o copie a conţinutului filmelor istorice. Eu am urmărit strict cum filmul, propaganda şi scrisul istoric s-au îmbinat.”
Continuare a Zilelor Filmului Istoric
Cartea, apărută la Editura Mega, conţine capitole privind metodologia cercetării, utilizarea cinematografiei ca instrument de propagandă, nuanţele conferite în anii ’50-’60, apoi ’70-’80, existând şi o anexă documentară. Pentru scrierea celor 450 de pagini, autorul a apelat la o bogată literatură de specialitate, la dosare aflate în Arhivele Naţionale Istorice Centrale și la presă, în special revista Cinema.