Revoluția salubrității în Oradea: Înlocuirea țarcurilor metalice cu insule digitalizate
Oradea se pregătește pentru o schimbare majoră în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Peste 300 de țarcuri metalice, care până acum nu au reușit să blocheze mirosurile neplăcute ale deșeurilor și au avut probleme frecvente cu sistemul de închidere, vor fi înlocuite cu insule digitalizate. Acestea sunt complexe formate din cinci containere metalice, care vor putea fi deschise doar cu ajutorul unor cartele sau cu telefonul mobil și doar de către locatarii cărora le-au fost arondate.
Implementarea principiului „plătești pentru cât arunci”
Insulele digitalizate vor permite implementarea principiului „plătești pentru cât arunci” pentru orădenii de la blocuri. Astfel, deșeurile acestora vor putea fi contorizate. În următoarele trei luni, în Oradea se vor monta 275 de astfel de insule digitalizate, toate cumpărate de Ministerul Mediului, cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Funcționarea insulelor digitalizate
Fiecare insulă este compusă din cinci containere închise, câte unul pentru deșeurile reziduale, biodegradabile, hârtie și carton, plastic și metal și pentru sticlă. Toate containerele sunt închise, având ușițe pentru deversarea deșeurilor în partea superioară. Ele se vor deschide doar după scanarea cardului anume conceput, indiferent că este fizic sau digital, disponibil într-o aplicație pe care orădenii și-o vor putea instala pe telefoanele mobile.
Obiecții și dileme ale orădenilor
Președinții de asociații care deja au văzut insula au avut și câteva obiecții. De pildă, au sugerat să fie supravegheate de sisteme video și se întreabă dacă Ministerul Mediului nu putea comanda containere mai joase, dat fiind că ușile de deschidere sunt la înălțimea de circa 1,6 metri, ceea ce va face aruncarea gunoaielor mai grea pentru persoanele de statură mică și de-a dreptul imposibilă pentru copii.
Avantaje și dezavantaje ale insulelor ecologice
Pe de o parte, municipalitatea subliniază avantajele insulelor ecologice. Acestea împiedică accesul persoanelor „neautorizate”, adică al celor care nu plătesc pentru colectarea acelor deșeuri, reduce împrăștierea mirosurilor și împiedică contaminarea accidentală a fracțiilor de deșeuri. Pe de altă parte, orădenii se întreabă dacă nu cumva containerele, fiind metalice, vor face gălăgie prea mare în cartiere, când vor fi golite de muncitorii RER Vest.
Perspective eco
Un alt avantaj este că insulele avertizează, printr-un semnal luminos, când un container s-a umplut, și contorizează utilizarea celor cinci guri de acces. Pe viitor, Primăria Oradea ar putea să monteze și cântare sub containerele metalice, pentru a ști și câte deșeuri se aruncă din fiecare apartament. Asta va permite, în viitor, introducerea sistemului de facturare în funcție de cantitatea de deșeuri generată de fiecare familie.
Opiniile străzii despre eco-insulele metalice
Orădenii au păreri împărțite despre noile eco-insule metalice. Unii se tem că vor apărea gunoaie lângă ele, deoarece oamenii nici nu vor încerca să le deschidă. Alții sunt sceptici în privința rezistenței acestor containere inteligente în oraș, temându-se că vor fi vandalizate. În plus, unii orădeni consideră că gura de acces la eco-insule este prea mică, ceea ce ar putea duce la căderea gunoiului în afara containerelor în timpul aruncării.
Sursa: ebihoreanul.ro