Iga Swiatek: O luptă pentru integritate în tenis
În lumea sportului, unde competiția este intensă și miza este ridicată, integritatea este esențială. Iga Swiatek, jucătoarea de tenis în vârstă de 23 de ani din Polonia, a fost pusă recent într-o situație care a testat acest principiu. Pe 28 noiembrie, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a impus o suspendare asupra jucătoarei. Cu toate acestea, autoritățile au decis că nivelul de vinovăție al jucătoarei a fost la cel mai scăzut nivel posibil și că nu a fost vorba despre o intenție.
Un test pozitiv și o suspendare contestată
Testul pozitiv a fost depistat pe 12 septembrie. După o perioadă de suspendare provizorie, Iga Swiatek a contestat decizia. Apelul său a avut succes, ceea ce a dus la ridicarea suspendării provizorii și la permisiunea de a participa în continuare la competiții importante. ITIA a confirmat că substanța provenea dintr-un supliment de melatonină, utilizat pentru gestionarea jetlag-ului, care nu necesită prescripție în Polonia și alte țări ale Uniunii Europene. Contaminarea a fost confirmată de laboratoare independente.
Consecințele incidentului
În urma acestui incident, Iga a ratat mai multe turnee, printre care Openul Coreei, Openul Chinei și Wuhan Open, ceea ce a dus la pierderea locului 1 în clasamentul mondial în fața Arynei Sabalenka. De asemenea, ea a renunțat la colaborarea cu antrenorul său de trei ani, Tomasz Wiktorowski, înlocuindu-l cu Wim Fissette.
Acceptarea sancțiunii și finalul suspendării
Poloneza a acceptat sancțiunea de suspendare pentru o lună și mai are de ispășit însă doar 8 zile, luându-se în calcul și perioada în care a fost suspendată provizoriu. „Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) confirmă astăzi că Iga Swiatek jucătoare de tenis în vârstă de 23 de ani din Polonia, a acceptat o suspendare de o lună în cadrul programului antidoping în tenis, după ce a fost depistată pozitiv cu substanța interzisă trimetazidină (TMZ) într-un eșantion în afara competiției în august 2024. ITIA a acceptat că testul pozitiv a rezultat în urma unei contaminări a unui medicament reglementat fără prescripție medicală (melatonină), fabricat și vândut în Polonia, pe care jucătoarea îl luase pentru probleme legate de decalajul orar și de somn și că, prin urmare, încălcarea nu a fost intenționată. Această decizie a fost luată în urma unor interviuri cu jucătoarea și anturajul său, a unor investigații și a unor analize efectuate de două laboratoare acreditate de WADA. În ceea ce privește nivelul de culpă al jucătoarei, având în vedere că produsul contaminat a fost un medicament fără prescripție medicală reglementat în țara de origine și de achiziție a jucătorului și luând în considerare toate circumstanțele utilizării acestuia (precum și alte cazuri de produse contaminate în temeiul Codului mondial antidoping), acesta este considerat a fi la limita inferioară a intervalului”, a fost mesajul ITIA.
Sursa: Romania Libera