Mark Spitz: Aurul strălucitor al Munchenului
În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, un american cu mustață groasă și fizic de star a captat atenția lumii. Mark Spitz, un înotător de stil liber și fluture, a câștigat nu mai puțin de șapte medalii de aur, stabilind de fiecare dată un nou record mondial. Această performanță a rămas neegalată timp de 36 de ani, până când un alt american, Michael Phelps, a reușit să câștige opt titluri la Jocurile Olimpice de la Beijing.
Nadia Comăneci: Perfecțiunea întruchipată
La Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, o tânără gimnastă română a uimit lumea. Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă care a primit nota perfectă de 10 la Jocurile Olimpice. Această performanță a provocat un bug în tabela electronică, care a afișat 1.00 în loc de 10.0. Comăneci a urcat de cinci ori pe podium la aceste Jocuri, dintre care de trei ori pe cea mai înaltă treaptă.
Teofilo Stevenson: Pugilistul de neînvins
La Jocurile Olimpice de la Moscova, Teofilo Stevenson a fost încoronat pentru a treia oară consecutiv campion olimpic la categoria grea. Acest pugilist cubanez ar fi câștigat probabil a patra medalie de aur olimpică în 1984 dacă Cuba nu ar fi boicotat Jocurile de la Los Angeles. În ciuda ofertelor generoase ale promotorilor din Statele Unite pentru a trece la profesioniști, Stevenson a rămas fidel Cubei și regimului comunist al lui Fidel Castro.
Carl Lewis: Egalarea unei legende
La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, americanul Carl Lewis a reușit să egaleze performanța legendară a lui Jesse Owens, câștigând 100 m, 200 m, 4×100 m și săritura în lungime. Aceasta a marcat începutul lungii domnii a lui King Carl, care a continuat până la Jocurile de la Atlanta, unde acest atlet elegant a câștigat săritura în lungime pentru a patra oară consecutiv, la 35 de ani.
Florence Griffith-Joyner: Viteza fulgerătoare
La Jocurile Olimpice de la Seul, americanca Florence Griffith-Joyner a dominat probele de 100 m și 200 m. Cu un start prudent, urmat de o accelerație fulgerătoare la jumătatea cursei, Griffith-Joyner a creat distanțe enorme între ea și adversarele sale. Performanțele sale excepționale au stârnit suspiciuni de dopaj, suspiciuni amplificate de circumstanțele morții sale premature, zece ani mai târziu.
„Dream Team”: Supremația baschetului american
La Jocurile Olimpice de la Barcelona, NBA a permis pentru prima dată jucătorilor săi să participe. Echipa americană, numită „Dream Team”, a dominat competiția, cu vedete precum Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson și Charles Barkley.
Michael Johnson: Locomotiva din Waco
La Jocurile Olimpice de la Atlanta, Michael Johnson a devenit cunoscut ca „locomotiva din Waco”. Acest atlet a așteptat patru ani pentru a-și lua revanșa după intoxicația alimentară care l-a costat titlul la 200 m la Barcelona în 1992. La Atlanta, Johnson a stabilit un record mondial la 200 m care a rezistat până la Usain Bolt la Jocurile de la Beijing din 2008.
Sursa: România Liberă