Licitaţie cu preţuri exorbitante pentru locurile de vânzare a mărţişoarelor şi florilor de 1 şi 8 Martie
Licitaţia pentru închirierea locurilor de vânzare a mărţişoarelor de 1 Martie şi a florilor de 8 Martie, organizată de Primăria Oradea, a făcut ca preţul chiriilor să explodeze. De peste 100 de ori mai mult! În urma licitaţiei organizate de municipalitate vinerea trecută, cele mai mari tarife au crescut de 110 ori – de la 5 lei pe metrul pătrat la 551 lei/mp – pentru închirierea unui loc de vânzare de mărţişoare de 1 Martie şi de 150 ori – de la 5 lei/mp la 753 lei / mp, pentru vânzarea de flori pentru 8 Martie. În ambele cazuri este vorba de zona Calea Aradului, lângă Grădiniţa 44, între staţia de tramvai dinspre Ioşia veche şi intrarea la benzinăria Rompetrol.
Cum preţul adjudecat a fost pe metru pătrat iar Primăria a licitat amplasamente care au câte doi metri pătraţi, sumele finale, datorate de comercianţi, sunt uriașe. Astfel, pentru cele 6 zile de vânzare de mărţişoare, în intervalul 26 februarie – 2 martie, un comerciant şi-a asumat pentru amplasamentul din Calea Aradului o chirie de circa 6.600 lei, echivalentul a peste 1.300 de euro. Acelaşi agent economic va închiria acelaşi loc pentru vânzarea de flori în intervalul 7 – 9 martie, pentru suma de circa 4.500 lei, echivalentul a peste 900 euro. Ceea ce este enorm!
Reacţii neaşteptate în faţa creşterii chiriilor
Sumele au luat prin surprindere inclusiv reprezentanţii municipalităţii. „Nu îmi dau seama cum au putut creşte chiriile atât de mult. Comercianţii înscrişi la licitaţie au depus ofertele în plic închis. Sunt convins că şi-au făcut înainte calculele de rentabilitate”, a declarat marți pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa. Culmea, judecând după sumele ofertate, cele mai dorite amplasamente sunt situate nu în centrul oraşului, ci în cartiere. „La fel ca în fiecare an, comercianţii şi-au dorit îndeosebi zone aglomerate, dacă se poate în cartierele de blocuri sau în vecinătatea staţiilor de tramvai, cu aflux cât mai mare de trecători.”
Spre exemplu, un amplasament situat în Nufărul, la bisericuță, a fost atribuit cu echivalentul a 916 euro pentru cele 6 zile de vânzare de mărţişoare și cu 670 euro în cele trei zile de vânzare de flori de Ziua Femeii. La fel, cel mai disputat loc din Rogerius, situat pe platoul de la intersecția străzilor Transilvaniei cu Moldovei, va fi închiriat cu peste 1.200 de euro pentru vânzările de 1 Martie și 616 euro pentru cele de 8 Martie.
Preventiv, municipalitatea şi-a luat măsurile de precauţie ca sumele datorate de comercianţi să fie încasate. „În momentul adjudecării licitaţiei, comercianţii sunt notificaţi cu privire la sumele asumate şi primesc facturile pe care le au de achitat înainte de eveniment. În cazul în care nu plătesc chiria, pierd locul adjudecat, garanţia de participare şi nu mai sunt primiţi timp de trei ani la licitaţiile Primăriei”, a spus directorul.
Repercusiuni pentru cumpărătorii finali
Până la urmă, creşterea valorii chiriilor pentru amplasamente este o veste cât se poate de proastă pentru cumpărătorul final. El va trebui să suporte scumpirile care se vor răsfrânge în preţuri. Termenul limită pentru plata chiriilor pentru vânzarea mărţişoarelor este data de 22 februarie, iar cel pentru vânzarea de flori de Ziua Femeii este de 3 martie. Locurile pentru care nu s-a plătit chiria în avans vor fi scoase din nou la licitaţie.
Sursa: eBihoreanul