Investiții majore în infrastructura de apă și apă uzată din Bihor
Compania de Apă Oradea (CAO) a anunțat o investiție semnificativă de 224 milioane lei pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bihor. Această sumă considerabilă include o contribuție semnificativă din fonduri europene nerambursabile, care constituie mai mult de jumătate din totalul investiției.
Reabilitarea Uzinei de Apă nr. 5 și extinderea rețelelor de apă și canalizare
Printre proiectele de investiții se numără reabilitarea Uzinei de Apă nr. 5 din Oradea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare în Oradea și în satele din jurul municipiului. Aceste proiecte sunt finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și au primit acordul autorităților europene pentru a se desfășura și după anul 2020, când s-a închis această axă de finanțare.
Detalii despre finanțare și scopul investiției
„Valoarea totală este de 224 milioane lei, din care contribuția din fonduri europene este de 125 milioane lei, de la bugetul de stat de 29 milioane lei, din bugetele locale 4 milioane lei și contribuția Companiei de Apă 14 milioane lei”, a declarat managerul de proiect, Dan Betea. Scopul investiției este de a crește gradul de conectare a populației la rețeaua de apă potabilă și de canalizare.
Lucrări de reabilitare și modernizare a Uzinei nr. 5 Oradea
Aproape 40 milioane lei vor fi alocate pentru lucrările de reabilitare a Uzinei nr. 5 Oradea, situată în zona cartierului Tineretului. La finalul lucrărilor, uzina va avea stație nouă de pre-oxidare cu clor gazos și vor fi reabilitate toate instalațiile, iar laboratorul de analiza calității apei va fi dotat cu aparate performante.
Extinderea rețelei de alimentare și construirea de noi stații de pompare
Pe baza finanțării europene, se va construi o aducțiune de apă de la Oradea la Tășad, lungă de 43,50 km, care va extinde rețeaua de alimentare atât din municipiu, cât și din sate adiacente Oradiei. Proiectul mai vizează construirea a 7 stații de pompare apă potabilă, 3 stații de clorinare, 5 rezervoare de apă, 32,66 km de rețele noi de canalizare și 23 de stații de pompare apă uzată.
Finalizarea lucrărilor și managementul proiectului
Majoritatea lucrărilor vor trebui finalizate în acest an sau la începutul anului viitor. Pentru managementul proiectului, CAO a contractat firma de consultanță Romair Consulting, cu care a mai lucrat în trecut, la proiectul Aparegio, prin care compania și-a extins serviciile în afara Oradiei.
Sursa: ebihoreanul.ro