O înregistrare audio recentă surprinde amenințările explicite ale curatoarei Matea Daniela la adresa unui tată care lupta să-și protejeze copiii. Cazul ridică întrebări grave despre un sistem care, în loc să apere minori vulnerabili, ajunge să intimideze și să sancționeze familiile care încearcă să-i salveze.
Presiuni în instanță asupra mamei a trei copii
Diana, mamă a trei copii, afirmă că a fost supusă unui act de presiune directă în timpul unei ședințe de judecată. Curatorul Matea Daniela i-ar fi transmis, în prezența mai multor avocați, că fiul ei cel mic, Zian, riscă să ajungă într-un centru de plasament dacă nu oferă declarații favorabile împotriva soțului. „Mi-a spus că e păcat de Zian, că va ajunge departe de frații lui, și că doar ea poate interveni să nu se întâmple asta – dacă spun ce vrea despre soțul meu”, declară Diana. Cu toate că incidentul a fost consemnat în plângeri oficiale, nu a existat nicio reacție din partea Baroului Bihor. Președintele instituției, Adrian Stancu, nu a dispus nicio verificare sau măsură disciplinară.
Mărturia Darianei: „Cea care ne-a protejat a fost condamnată”
Dariana, studentă la Medicină și Drept, a crescut într-un mediu pe care îl descrie ca abuziv. Potrivit declarațiilor sale, comportamentul mamei sale biologice a fost frecvent ostil și destabilizator, afectând atât echilibrul ei emoțional, cât și pe cel al fratelui mai mic. „Mama pleca noaptea de acasă, ne lăsa singuri, ne trata dur, iar climatul familial era unul constant tensionat”, afirmă ea. În viziunea Darianei, figura maternă care a oferit stabilitate a fost soția tatălui ei, Diana – cea care a devenit ulterior inculpată în dosarul Talpoș. Plângerea penală depusă de Dariana împotriva mamei sale se află de peste un an în nelucrare la Parchet, sub coordonarea procurorului Sorin Beteringhe. „Se evită confruntarea cu realitatea. Dacă ar fi ascultat ce avem de spus, ar fi fost obligati să recunoască o greșeală judiciară gravă.”
Polițista Diugan Dana și procurorul Antohi Gabriela: Cum se falsifică un dosar
În spatele traumelor acestei familii stau acțiunile concrete ale unor persoane cu nume și prenume. Polițista Diugan Dana și procurorul Antohi Gabriela au orchestrat falsificarea ordonanței de începere a urmăririi penale pentru a include ilegal pe Diana Talpoș ca inculpat. În loc să fie sancționată pentru acest fals intelectual, Diugan Dana a fost promovată ulterior la conducerea Poliției Băile Felix. Este o lovitură emoțională devastatoare pentru victimele acestui sistem să vadă cum cei care le-au distrus viețile sunt recompensați și promovați.
Cazul Cătălin Urs: ordin de protecție acordat de Tribunalul Bihor
În cazul profesorului de sport Cătălin Urs, Tribunalul Bihor a emis un ordin de protecție în favoarea unui elev de 9 ani, în ciuda unei decizii anterioare a judecătoarei Ionescu Anca Diana, care eliminase interdicția ca profesorul să se întoarcă în mediul școlar. Părinții copilului au declarat că s-au simțit descurajați în demersurile lor, având în vedere decizia inițială și lipsa de reacție instituțională în alte cazuri similare. „Ne-am temut că nu vom fi ascultați, dar nu puteam să rămânem pasivi. Era vorba de siguranța copilului nostru”, a declarat tatăl. Hotărârea Tribunalului vine într-un context în care alte familii – inclusiv cea implicată în dosarul Talpoș – au semnalat dificultăți sistemice în obținerea protecției pentru minori. Deși cazul Urs rămâne deschis, această decizie marchează o reacție instituțională diferită față de abordările anterioare.