Un dialog între muzică și literatură: Călin Pop și revista „Familia”
Într-o atmosferă plină de vibrații culturale, Librăria Humanitas din Oradea a devenit gazda unui eveniment de excepție. Marți, într-o după-amiază încărcată de emoție și așteptare, a avut loc lansarea noului număr al prestigioasei reviste de cultură „Familia”. În centrul atenției s-a aflat un interviu cu Călin Pop, solistul trupei orădene Celelalte Cuvinte, realizat de jurnalistul și cronicarul Lucian Cremeneanu. Într-un gest de generozitate, rockerul a oferit asistenței un dar muzical, interpretând la chitară acustică melodia „Dacă vrei”.
Un interviu așteptat: Călin Pop și revista „Familia”
Redactorul-șef al revistei, Mircea Pricăjan, a dezvăluit că interviul cu Călin Pop era planificat încă de acum trei ani. În viziunea sa, apariția acestuia în revistă este un eveniment firesc, având în vedere că Călin Pop este un simbol al Oradiei, la fel ca și revista „Familia”. În cadrul discuției, care a durat trei ore, cititorii vor avea ocazia să descopere detalii despre cariera îndelungată și evoluția artistică a trupei înființate în 1981, dar și aspecte mai puțin cunoscute despre artistul Călin Pop.
Un dialog între două personalități: Lucian Cremeneanu și Călin Pop
Lucian Cremeneanu a împărtășit cu sinceritate că a încercat să creeze un echilibru între formație, artist și om, abordând atât teme serioase și muzicale, cât și întâmplări normale și firești din viața artistului. În acest sens, a menționat o întâmplare amuzantă în care Călin Pop a fost confundat cu Cristi Minculescu în pădure la Felix. Cremeneanu a recunoscut că a încercat să pună și întrebări mai indiscrete, pentru a dezvălui și părțile mai puțin cunoscute ale vieții unui artist.
Un artist și o revistă: Călin Pop și „Familia”
Călin Pop, protagonistul interviului, a vorbit despre „aristocrația” trupei Celelalte Cuvinte, făcând referire la citatul extras pe coperta revistei: „Celelalte Cuvinte e un fel de aristocrație în rockul românesc”. Artistul a mărturisit că a simțit că interviul va fi unul interesant și a apreciat abilitatea lui Lucian Cremeneanu de a-l face să povestească și să dezvăluie mici indiscreții.
Oradea și revista „Familia”: un dialog între local și universal
Miron Beteg, parte din colegiul de redacție al Revistei Familia, a subliniat că, deși revista este orădeană, nu a devenit provincială. El a menționat că Oradea a devenit, și prin intermediul revistei „Familia”, un loc în care scriitorii își doresc să vină și în care se bucură să fie. În acest context, Mircea Pricăjan a vorbit despre bursele și rezidențele de creație ale revistei, un program lansat în acest an în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Consiliul Județean Bihor.
Revista „Familia”: o platformă pentru traduceri româno-suedeze
Un alt punct de atracție al noului număr al Revistei Familia este grupajul tematic „Atelierul de traduceri româno-suedez”, la care au contribuit Bogdan M. Popescu, director al Institutului Cultural Român din Stockholm, Ylva Gripfelt, Lizette Romero Niknami, tinere poete și traducătoare suedeze, și Daniela Vizireanu și Mihók Tamás, traducători literari participanți, din partea României, la ediția din acest an a workshopului.
Sursa: ebihoreanul.ro