Primăria Oradea și bugetarea participativă: o inițiativă subminată?
În acest an, Primăria Oradea a alocat 1,5 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor propuse de cetățenii săi în cadrul unei campanii de bugetare participativă. Însă, în ciuda acestei inițiative aparent democratice, există suspiciuni că municipalitatea ar putea să-și saboteze propriul proiect.
Publicitatea insuficientă și perioada de vot
În afara câtorva comunicate, municipalitatea nu a făcut nicio publicitate campaniei, lăsându-i pe orădeni în necunoștință de posibilitatea de a depune proiecte sau de a vota pentru cele propuse. În plus, deși votul a fost deschis pe portalul activ.oradea.ro încă din 8 iulie, Primăria a anunțat începerea perioadei de vot abia pe 18 iulie. Nu este surprinzător, deci, că multe proiecte nu au primit voturi suficiente, nici măcar de la inițiatorii lor.
Probleme tehnice și blocarea voturilor
În plus, aplicația de votare a avut probleme tehnice. Mai mulți orădeni au raportat că, atunci când au încercat să voteze, au primit mesajul că și-au exprimat deja opțiunea. Sistemul a reținut că aceștia s-au mai logat în sistem, fie prin e-mail, fie prin contul de Facebook, în anii precedenți, și i-a blocat preventiv. Astfel, administratorii platformei au decis că, decât să existe riscul ca orădenii să voteze de două ori, mai bine să nu voteze deloc.
Concluzie
În acest context, se ridică întrebarea dacă votul popular contează cu adevărat în această campanie de bugetare participativă sau dacă, în final, contează mai mult cine numără voturile. Această situație subliniază necesitatea unei abordări mai transparente și mai responsabile din partea autorităților locale în gestionarea acestor inițiative democratice.
Sursa: ebihoreanul.ro