Curățenia de toamnă: O abordare ecologică
Curățenia de toamnă nu se rezumă doar la curățarea casei, ci implică și o atenție sporită pentru grădină. În acest proces, inevitabil, se generează o cantitate semnificativă de deșeuri vegetale. În fața acestei provocări, AVE Bihor vine cu soluții inovatoare și ecologice pentru gestionarea acestor deșeuri.
Diferențe între rural și urban
În mediul urban, deșeurile vegetale sunt mărunțite și depozitate în pubela maro, special destinată deșeurilor biodegradabile. În contrast, în mediul rural, locuitorii beneficiază de compostoare distribuite de angajații AVE Bihor, conform contractelor încheiate.
Compostarea: Un proces natural de transformare
Compostarea este un proces natural de transformare a materialelor organice, precum resturile alimentare, frunzele, iarba tunsă și alte materiale vegetale, într-un îngrășământ natural bogat în substanțe nutritive, numit compost. Acest proces implică descompunerea materialelor organice de către microorganisme, într-un mediu bogat în oxigen. Compostul rezultat este un fertilizator natural ce poate fi utilizat în grădinărit pentru a îmbunătăți solul, reținând apa și furnizând nutrienți plantelor.
Legislația privind deșeurile și obiectivele AVE Bihor
Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca, până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale să mai fie depozitate. Acest obiectiv se va putea atinge prin devierea de la depozitare a unei cantități mai mari de deșeuri decât în anii precedenți. AVE Bihor își propune să crească procentul de reciclare al deșeurilor biodegradabile, contribuind astfel la atingerea acestui obiectiv.
Cum puteți ajuta?
Respectând fracțiile! În pubela maro se pot colecta diverse tipuri de deșeuri biodegradabile: coji de ouă, coji de nucă, pâine, cereale, resturi de legume și fructe, proaspete sau gătite, iarbă, frunze, crengi mărunțite, zaț de cafea, făină etc. Este important să se evite colectarea cărnii crude sau gătite și a deșeurilor în pungi de plastic. Se recomandă utilizarea pungilor biodegradabile / compostabile.
Importanța alegerilor ecologice
Statisticile arată că 53% dintre deșeurile biodegradabile colectate de la bucătării conțin material necompostabil, adică: plastic, pungi din plastic, textile și alte impurități care nu sunt biodegradabile. Prin alegerile ecologice, contribuiți la un mediu mai curat! AVE Bihor – Schimbarea începe cu noi!
Sursa: ebihoreanul.ro